Drøbak Kunstforening

Er Drøbak en kunstnerby? Neppe. Det bor flere ganger så mange kunstnere på Nesodden som i Frogn. Men Drøbak er en kunstnerisk by. Det finnes en tradisjon for både kunst og kunstnerliv her, helt fra den gang Hans Gude i 1875 nærmest «oppdaget» Drøbak som sommersted for seg, sin familie og sine kunstnervenner. Det var her Tidemand og Gude møttes for siste gang , forteller Mentz Schulerud i «Norsk Kunstnerliv».

Senere kom andre billedkunstnere og slo seg ned: Ludvig Skramstad, Wilhelm Peters, «vindens maler» Edvard Diriks og Christian Krogh holdt alle til sørpå. Vossingen Brynjulf Bergslien, Kunstforeningens mangeårige formann kom også. «Siden de fleste var sydpå i byen, måtte han være nordpå og satte opp sitt hus ved Sundbrygga. I storgaten vandret Chr Krogh i morgenkåpe og tøfler og ruvet i bybildet.

Kunstnere som Olaf M. Holwech, Anton Thoresen, Ove Bergerud og andre holdt byens kunstneriske tradisjon vedlike. Kunstforeningen stilte altså – sånn sett – ikke på bar bakke når den ble stiftet i 1955.

Det var likevel med tomme hender Egil Dahlin tok initiativet til foreningen. Forholdene var små, men det hadde også sine fordeler. Det var ikke vanskelig å oppspore en stamme av interesserte medlemmer. Med stort fremsyn trakk man opp retningslinjer og målsettinger for foreningens drift. Disse har stått seg i over 50 år, med ett og annet sprell innimellom ettersom vyer og inspirasjon kunne slå til.

Tekstene og historien er hentet fra jubileumsboken fra 1995, skrevet av Øystein Øystå.

Historien

[xtender_timeline][xtender_timeline_item el_css=»» title=»Grunnlaget legges. Billedkunst skal formidles til kommunens innbyggere. Kanskje klarer man å skape et eget billedgalleri?»]

1955

Kunstforeningens stifter Egil Dahlin har vært aktiv også som utstiller. Her arbeider han med modellen til statuen av oberst Birger Eriksen, Oscarsborgs kommandant 1940.

Konstituerende møte til dannelse av en kunstforening for Drøbak og Frogn ble holdt på initiativ av en del interesserte i «Britannia» i Drøbak fredag 13 mai 1955.

[/xtender_timeline_item][xtender_timeline_item el_css=»» title=»KUNSTFORENINGEN PROFILERER SEG – MED ØSTMARKS HJELP»]

1958

Medlemstallet er oppe i 100, og styret ønsker seg et foreningsmerke, en logo som vi sier idag. En konkurranse blir utlyst. Juryens begrunnelse: «Ved første hurtige overblikk skillet utkastet med mottoet «Kunstens ansikt» seg sterkt ut ved sin blikkfangervirkning egenart og frie form».

[/xtender_timeline_item][xtender_timeline_item el_css=»» title=»store og fengende idéer, høy optimisme, kraftig vekst. Kunstforeningen styrker sin posisjon som kulturfaktor.»]

1965-75

Kunstforeningens planlagte store prestisjeprosjekt: «Sommergalleriet i Drøbak» var et nytt inntektsprosjekt som bygget på turistene som besøkte Drøbak. Det lyktes å få en avtale med de tre beverterstedene Britannia Hotell, Reenskaug Hotell og Restarant Sea-Side om å henge bilder på veggene der hele sommeren. Hvilket funn! Et tredobbelt galleri med åpningstid fra ni om morgenen til midnatt, og med gratis vakthold attpåtil!

[/xtender_timeline_item][xtender_timeline_item el_css=»» title=»bølgetopper og daler. Foreningen fører stadig et omflakkende liv. Kampen for et sted å være overskygger mye og krever altfor mange krefter. En avtale med ringgården er lovende. Utstillingsaktiviteten mot nye høyder.»]

1975-95

I 1983 ble det inngått en avtale om leie av Ringgården på Ringeplan.

[/xtender_timeline_item][xtender_timeline_item el_css=»» title=»Velkommen til kunstforeningen i varmbadet»]

2019

Drøbak Kunstforening lever og bringer tradisjonene videre – vi gir kommunens innbyggere gode kunstopplevelser. Kom innom! PS. Man må ikke kjøpe noe for å se! Gratis inngang.

[/xtender_timeline_item][/xtender_timeline]

Styret

Drøbak Kunstforenings styre består av engasjerte medlemmer.

STYRET

Leder / Mette Høiland
Nestleder / Ørnulf Vøllestad
Kommunikasjon / Siv Lien
Styremedlem / Viktor Sandsmark Rudshaug
Styremedlem / Ragnar Voss
Varamedlem / Berit Hammer
Varamedlem / Elin Høgalmen

ØKONOMI

Forretningsfører / Rolf Vedal

KUNSTNERISK KOMITÈ

Leder / Ørnulf Vøllestad
Medlem / Viktor Sandsmark Rudshaug
Medlem / Siv Lien

WEB & MEDLEMSKOMMUNIKASJON

AD & Webmaster / Siv Lien